EMG biofeedback - training van de spieren - thuis of onder begeleiding met je mobiele apparaat, tablet of computer


Gebruik de eSense Muscle voor:


☑ Training van je spieren

☑ Versterking van je spieren

☑ Ontspanning van typische stressspieren (voorhoofd, kaak, schouder, nek)

☑ Vermindering van spierspanning

☑ Coördinatie-oefeningen

☑ Spieropbouw

Biofeedback-spiertraining vanuit huis met je iPhone, iPad, Android-toestel of computer

Leveringsomvang van de eSense Muscle:


- Mindfield® eSense Spiersensor incl. 1600mAh lithium-polymeerbatterij voor ca. 12 uur continubedrijf

- Elektrode kabelset voor het aansluiten van maximaal 5 elektroden

- USB-C oplaadkabel en oplader

- Bluetooth® dongle voor Windows, als uw pc geen Bluetooth® heeft (raadpleeg de bijgeleverde instructies)

- 50 stuks EMG oppervlakte elektroden

- 50 stuks alcoholdoekjes om de huid te reinigen

- eSense Muscle Web App van Mindfield, beschikbaar op www.esense-muscle.com

- Gedetailleerde instructies voor effectieve biofeedbacktraining.

 

Snelle gebruikershandleiding


 • Neem de elektrodekabelset uit de verpakking. Er worden vijf elektrodekabels meegeleverd. In zwart, wit, geel, rood en groen.
 • De gele elektrodekabel is de aardelektrode.
 • Voor een 1-kanaals meting gebruikt u de elektroden zwart (kanaal 1+), wit (kanaal 1-) en geel (aarding).
 • Voor een 2-kanaals meting gebruikt u de elektroden zwart (kanaal 1+), wit (kanaal 1-), geel (aarding), rood (kanaal 2+) en groen (kanaal 2-).

 • Twee voorbeelden voor een 1-kanaals meting:
 • Een voorbeeld van een 2-kanaals meting:

 • Reinig de huidgebieden waar u de elektroden wilt plaatsen met de bijgeleverde alcoholdoekjes of isopropylalcohol.
 • Neem het juiste aantal oppervlakte-EMG-elektroden uit de bijgeleverde verpakking. Klem de elektroden vast aan de kabeluiteinden voordat je ze op de gereinigde huid plaatst.
 • Verwijder de beschermfolie van de elektroden en plak ze op de gereinigde huid. Als u dit nog niet hebt gedaan, sluit u de elektrodekabels aan op de bijpassende gekleurde aansluitingen op de eSense Muscle.
 • Nu is de eSense Muscle klaar voor gebruik en verbonden met de eSense (web) app.

Demo app video

Trainen met de eSense Muscle

Algemene informatie over EMG-biofeedbacktraining (elektromyografie)

                                      

  Het spierstelsel van de mens speelt een essentiële rol in het lichaam. Onze spieren zijn de grootste energieverbruikers en zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70-80% van ons lichaamsgewicht. Spieractiviteit manifesteert zich langs de vezels van een gestreepte spier in de vorm van permanente, elektrische potentiaalverschuivingen. Deze elektrische activiteit kan gemeten worden aan het huidoppervlak in de vorm van aanzienlijke summatie potentialen. Deze vorm van meten wordt (oppervlakte)elektromyografie genoemd en het resultaat is een elektromyogram.
 
De eSense Muscle kan elektromyografische spieractiviteit meten en trainen en deze via Bluetooth® doorsturen naar je mobiele apparaat, tablet of computer.
 
Dwarsgestreepte spieren worden aangestuurd door ons somatische zenuwstelsel en zijn onderhevig aan vrijwillige controle. Elke vrijwillige actie van een spier kan daarom worden waargenomen in een elektromyogram. Zo leidt de spanning van een spier waarop oppervlakte EMG elektroden zijn geplaatst onmiddellijk tot een verhoogd spoor in het EMG signaal.

Onwillekeurige reacties, zoals stress, innerlijke spanning en emotionele ervaringen, kunnen echter ook gemeten worden als (tonische) activiteit in het EMG. EMG biofeedback kan ook de algemene psychofysiologische spanning terugmelden.

De wisselwerking tussen het autonome en somatische zenuwstelsel kan bijzonder goed worden weergegeven in het EMG. Een verhoogde spiertonus is voornamelijk gebaseerd op een toename van de sympathische activiteit. Een afname kan worden toegeschreven aan een robuustere parasympathische activatie.


 

Afbeeldingen van de eSense Web App


 
videogame biofeedback game example screenshot
game biofeedback on iPhone
muscle biofeedback on smartphone overview web app
game biofeedback on iPhone games
biofeedback muscle training on smartphone game
playfully practicing biofeedback muscle training on smartphone

Mindfield eSense Web App voor Windows, Mac en Linux

 • De eSense Muscle wordt voor het eerst geleverd met nieuwe software, een webapp die uitsluitend in een browser draait.
 • Je hoeft geen software te installeren. Alles wat je nodig hebt is: Een pc / notebook met Windows 10, Mac of Linux
 • Een functionerende Bluetooth®-verbinding op deze pc/notebook, Bluetooth® moet daarom beschikbaar en bruikbaar zijn.
 • Een browser die "Web Bluetooth®" ondersteunt, zodat je via Bluetooth® verbinding kunt maken met onze eSense Muscle. Vanaf april 2021 zijn dit Google Chrome, Microsoft Edge en Opera.NIET ONDERSTEUND zijn expliciet Mozilla Firefox en Apple's Safari.
 • Dus als je een computer met Bluetooth® en een van de genoemde browsers hebt, ga dan naar de website: www.esense-muscle.com

Korte versie van een EMG biofeedbacktraining

.

Om stress en de vegetatieve symptomen ervan te verminderen, kan een EMG-biofeedbacktraining worden uitgevoerd door een vermindering van de spierspanning van bepaalde "stressspieren" wordt nagestreefd. Typische stressspieren zijn de spieren van het voorhoofd (M.Frontali), de kaakspieren (M. Masseter) en de schouderspieren (M. Trapezius).

Specifieke spierontspanningsoefeningen kunnen helpen om de spiertonus van stressspieren te verminderen. De elektroden worden zo geplaatst dat ze de spier nauwkeurig kunnen meten. Hoe dichter de elektroden bij elkaar staan, hoe nauwkeuriger de meting.

Voor spieropbouw en -versterking kunnen verschillende elektroden worden gebruikt. Hoe dichter de elektroden bij elkaar zijn, hoe nauwkeuriger de meting van de spier. Grotere spiergroepen worden gemeten met toenemende afstand.

Tijdens de training wordt de spierspanning verhoogd, worden de maximale waarden verhoogd en wordt het uithoudingsvermogen verbeterd. De spanningsfasen worden verlengd en versterkt met toenemende training. Het is belangrijk om ook voldoende rustperioden in te lassen.

Kanaal 1 en kanaal 2 kunnen slim gecombineerd worden voor coördinatieoefeningen en gerichte scheiding van spiergroepen. Kanaal 1 kan bijvoorbeeld op de aan te spannen spier worden geplaatst, terwijl kanaal 2 een aangrenzende spier "bewaakt" zodat deze niet wordt aangespannen tijdens de beweging.

EMG biofeedbacktraining biedt verschillende mogelijkheden voor stressvermindering, spieropbouw en coördinatieoefeningen.

Belangrijk: Als je lijdt aan een medische aandoening, voer een behandeling dan niet op eigen houtje uit en raadpleeg altijd een therapeut. De eSense Muscle is geen medisch apparaat en mag uitsluitend worden gebruikt voor stressvermindering, spieropbouw, ontspanning van spanning en voor coördinatieoefeningen.

Ontworpen in Duitsland

De eSense is volledig ontworpen in Mindfield in Duitsland.


© 2024, Mindfield Biosystems Ltd. All rights reserved
Cookies, Imprint & Data Privacy

Apple, iPhone, iPad, iPod touch are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. | IOS is a trademark or registered trademark of Cisco in the U.S. and other countries and is used under licence. | Android is a trademark of Google LLC | The Bluetooth® word mark and logos are registered trademarks owned by Bluetooth SIG, Inc. and any use of such marks by Mindfield Biosystems Ltd. is under license. Other trademarks and trade names are those of their respective owners.